lv
lv
lv
lv

Nemitīga attīstība, ilgtspējīgi projekti un kopienas paplašināšanās – atskats uz 2023. gadu MŪKU SALĀ

Šķiet, ka 2023. gads aizsākās vien pavisam nesen, taču nu jau esam uz 2024. gada sliekšņa, un aiz muguras ir vairāki patiešām svarīgi notikumi, kas MŪKU SALĀ atstās savas pēdas uz ļoti ilgu laiku. Cilvēka dabā ir nemitīgi skatīties nākotnē – gaidīt nākamā lielā projekta īstenošanu, kalt plānus un nodarbināt prātu ar aktuālajām problēmām. Taču ir svarīgi apstāties un atskatīties uz to, cik liels darbs jau ir paveikts. Un gada noslēgums tam ir īstais laiks. Tāpēc palūkosimies uz svarīgākajiem notikumiem, kas MŪKU SALĀ noritējuši 2023. gadā!

 

1. ZEISS BIROJU būvniecības noslēgums

2023. gada nozīmīgākais notikums pavisam noteikti ir A klases biroju ēkas ZEISS BIROJI būvdarbu noslēgums. Šis ir līdz šim vērienīgākais MŪKU SALĀ īstenotais projekts, kas ir paplašinājis gan biznesa centrā pieejamo telpu klāstu, gan tā kopienu. Projekts ekspluatācijā nodots vasaras beigās, savukārt savus pirmos nomniekus ēka sākusi uzņemt rudens noslēgumā – tagad MŪKU SALAS kopienai ir pievienojušies arī tādi uzņēmumi kā Grenardi Group, Altum, DUAL arhitekti, citi, bet mūsu esošiem nomnieki BOLT, ABB un HELMES Latvia un PRO Gaisma tikuši pie jauniem, skaistiem birojiem jaunajā ēkā.. Lai gan ēkas svinīgā atklāšana gaidāma jau 2024. gada sākumā, 2023. gada beigās aizvadīts pirmais seminārs – “Ilgtspējīga nekustamā īpašuma investīcijas: veiksmes formula vai stratēģisks darbs?”.

 

 

2. Gājēju tiltiņa būvniecība un atklāšana

Lai gan MŪKU SALA ir daļa no Torņakalna apkaimes teritorijas, piekļuve šai vietai līdz šim vienmēr ir bijusi salīdzinoši ierobežota – jo īpaši gājējiem un velosipēdistiem, kuriem bija nepieciešams šeit nokļūt no Jelgavas ielas puses. Taču šogad ne tikai uzsākta, bet arī pabeigta gājēju un velosipēdistu tiltiņa pāri Kīleveina grāvim būvniecība – tagad MŪKU SALA ir sasniedzama arī no Torņakalna apkaimes, savienojot biznesa kvartālu ar Latvijas Universitātes Akadēmisko centru! 

 

 

3. Daudzstāvu autostāvvietas būvniecība

Lai nodrošinātu vislabāko iespējamo vidi uzņēmējdarbībai, ir svarīgi radīt cilvēkiem draudzīgu teritoriju. Lai palīdzētu atbrīvot teritoriju no transportlīdzekļiem, tajā pašā laikā nodrošinot ikvienu nomnieku ar nepieciešamo autostāvvietu skaitu, šogad ir uzsākta daudzstāvu autostāvvietas būvniecība. Kopumā celtnē paredzētas 371 stāvvietas, no kurām 19 stāvvietas paredzētas cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem un 11 vietas paredzētas elektroautomobiļu uzlādei. Rudens sākumā celtnes pamatos noglabāta laika kapsula nākotnes paaudzēm, taču būvdarbu noslēgums gaidāms 2024. gada sākumā.

 

 

4. Rīki, kas ļauj sasniegt klimata mērķus

Arvien vairāk uzņēmumu rūpīgi seko līdz tam, kādu ietekmi tie atstāj uz apkārtējo vidi, tāpēc MŪKU SALAI kā vietai, kas vienuviet pulcē savu nozaru līderus, ir svarīgi nodrošināt visus iespējamos instrumentus, kas varētu ļaut šiem uzņēmumiem savus klimatiskos mērķus sasniegt. Tieši tāpēc šī gada vasarā Mūkusalas Biznesa Centra teritorijā atklāta Elektrum Drive septītā īpaši ātrās uzlādes stacija Latvijā. Jaunā uzlādes stacija nodrošina 150 kW jaudu, kas elektromobili ļauj uzlādēt 50 kilometru braucienam 4 minūšu laikā. Vēl vairākas elektrouzlādes stacijas ir plānots izvietot topošajā daudzstāvu autostāvvietā. 

 

 

5. MŪKU SALAS preču zīme

Zīmols “MŪKU SALA” radīts jau 2021. gada beigās, taču līdz šim tas izmantots vien simboliski, zem viena nosaukuma apvienojot gan Mūkusalas Biznesa Centru un ZEISS BIROJUS, gan biznesa centra teritoriju un tajā mītošos uzņēmumus. Šā gada vasaras beigās Latvijas Republikas Patentu valde ir apstiprinājusi zīmola MŪKU SALA preču zīmi – gan nosaukumu, gan logotipu, iekļaujot to Preču zīmju reģistrā, tā nodrošinot šī zīmola pilnīgu aizsardzību, tāpēc varam būt pārliecināti par to, ka ir tikai viena un neatkārtojama MŪKU SALA, kas laika gaitā tiks papildināta ar arvien jauniem projektiem! 

 

6. Labie darbi

Tāpat kā citus gadus, arī 2023. gadā MŪKU SALĀ liela nozīme ir labajiem darbiem. Arī šogad sadarbībā ar Valsts Asinsdonoru centru rīkotas vairākas Donoru dienas, kā rezultātā šogad bija vērojama vislielākā MŪKU SALAS iemītnieku atsaucība – kopumā šogad nodot asinis ieradās 176 cilvēki! Tāpat šoruden sadarbībā ar biedrību ViaCor Charity MŪKU SALAS teritorijā uzstādīts konteiners apģērbam, apaviem, bērnu drēbītēm un apaviem, mājas tekstilizstrādājumiem, rotaļlietām un citiem priekšmetiem, ko varat ziedot tiem, kuriem tas ir nepieciešams. Turpināsim labos darbus arī 2024. gadā! 

 

 

7. Apbalvojumi

Septembra sākumā biedrības Building Design and Construction Council rīkotajā konkursā “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2023” ZEISS BIROJU projekts apbalvots ar trešo vietu kategorijā “Ilgtspējīgākais projekts 2023”. Balva piešķirta Mūkusalas Biznesa Centram un ēkas arhitektam Aleksandram Čepigusam (DUAL Arhitekti), kā arī būvuzraugam Sergejam Frolovam (SIA Būvuzraugi LV). Tāpat ZEISS BIROJI tika nominēti Baltijas nekustamo īpašumu līderu (BREL) foruma balvai kategorijā “Gada projekts”, kurā ik gadu tiek apbalvoti projekti, kas sniedz īpašu pievienoto vērtību pilsētas attīstībai. 

 

 

8. Nākotnes projekti 

MŪKU SALAS attīstība neapstāsies arī 2024. gadā – pašlaik norisinās ne tikai daudzstāvu autostāvvietas būvniecība – pašlaik tiek plānota arī uz Mūkusalas Biznesa Centra ēku jumtiem uzstādītās saules paneļu stacijas paplašināšana un citi vērienīgi labiekārtošanas darbi! Tāpat gan nākamgad, gan 2025. gadā varēsim vērot Mūkusalas ielas krasta promenādes transformāciju, kas padarīs šo vietu vēl pievilcīgāku!  

 

Taču neviens no šiem projektiem nevarētu tikt īstenots bez Jums – MŪKU SALAS nomniekiem, draugiem un atbalstītājiem – Jūsu ikdienas uzlabošana ir mūsu darbs, pienākums un prieks, un ar nepacietību gaidām projektus, ko mums nesīs 2024. gads! 

× Chat with us?