lv
lv
lv
lv

Prast ugunsdrošības noteikumus kā dzejoli. BSAFETY vadītājs par ugunsdrošības apmācību svarīgumu jebkurā uzņēmumā

Uguns ir viens no senākajiem cilvēces draudiem, un, neskatoties uz to, ka esam tik tehnoloģiski attīstīti kā nekad, ugunsgrēka draudi joprojām ir skaudra realitāte. Ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir iztēlojies, kā rīkotos ugunsnelaimes gadījumā, taču ir svarīgi ne tikai apzināties, ko darīt ārkārtas situācijā, bet zināt, kā no šīm situācijām izvairīties pilnībā. Ugunsdrošības sistēmu apkalpošanas uzņēmuma BSAFETY vadītājs Jānis Tropiņš pastāsta par to, kā uzņēmumiem parūpēties par ugunsdrošību savā birojā un kā ugunsdrošības apmācības var ne tikai sniegt svarīgas prasmes, bet arī saliedēt cilvēkus.

 

Partneris ugunsdrošībā

 

Uzņēmums BSAFETY pastāv jau aptuveni 5 gadus, un ugunsdrošības sistēmu apkalpošanas pakalpojumus galvenokārt nodrošina industriālajos un komerciālajos objektos. Kā stāsta uzņēmuma dibinātājs un valdes loceklis Jānis Tropiņš, attieksme pret ugunsdrošību pēdējo gadu laikā Latvijā ir mainījusies, tāpēc uzņēmumiem ir nepieciešami tieši ugunsdrošības risinājumu partneri. “Vislabākie klienti ir tie, kas vēlas attīstīties un kuriem pašiem ir svarīga sava ugunsdrošība, un tas netiek darīts tikai “ķeksīša pēc”, lai tikai izskatītos labi,” viņš stāsta. “Mēs strādājam, lai viss darbotos nevainojami, jo uzņemamies atbildību. Mums ir arī svarīgi informēt klientus par visām nepilnībām, kuras nepieciešams risināt.”

 

 


Pašlaik starp BSAFETY klientiem ir ražošanas objekti, industriālie objekti, noliktavas, tirdzniecības centri, un pat medicīnas iestādes, taču viena no ciešākajām sadarbībām ir izveidojusies tieši ar Mūkusalas Biznesa Centru. “Sadarbību ar MBC uzsākām, kad mūsu uzņēmumam bija vien nepilna gada pieredze, un administrācija bija gatava mūs uzklausīt – iespējams, viņi pamanīja mūsu degsmi un vēlmi strādāt, un uzticējās mums,” stāsta Jānis Tropiņš. BSAFETY ar Mūkusalas Biznesa Centru sadarbojas jau četrus gadus, un nodrošina ugunsdrošības sistēmu funkcionēšanu, apkopi, remontus un pārbūves, un ne tikai. “Tā ir partnerība – nodrošinām arī visu, kas ir saistīts ar ugunsdrošības dokumentāciju, instrukciju izstrādi, nomnieku apmācībām, ugunsdzēšamo aparātu apkopi. Sekojam līdzi termiņiem un drošības noteikumiem, elektroinstalāciju pretestības mērījumiem, ventilācijas gaisa attīrīšanu… Citiem vārdiem sakot, darām visu, lai atvieglotu mūsu klientu dzīvi un lai viņi varētu domāt tikai par savu pamatdarbību un to, kā augt un attīstīties,” stāsta uzņēmuma vadītājs. 

 

 

Ugunsdrošība mūsu zemapziņā

 

Mājas apstākļos par ugunsdrošību domājam regulāri, pat neapzināti – mēs vienmēr parūpējamies par to, vai esam izslēguši gludekli, vai sveces liesma nepārnesīsies uz aizkariem vai galdautu, un vai cepetis virtuvē nepārvārtīsies par ogli. Bet cik bieži par ugunsdrošību domājam birojā? Kādi ir visbiežākie ugunsnelaimes riski darba vietā? 

 

Kā stāsta BSAFETY vadītājs, divi populārākie gadījumi, kas izraisa ugunsgrēkus, ir neatbilstoša elektroinstalācija vai elektroiekārtu izmantošana, un bezatbildīga rīcība ar uguni. Ja otrais no tiem ir pašsaprotams (tieši tāpēc birojos nededzinām sveces), tad pirmais biroja vidē var sagādāt nopietnas problēmas. Visbiežāk tas izpaužas kā pagarinātāji, kas savienoti viens aiz otra garās virknēs vai satīti ruļļos, vai bojāta elektrotehnika. “Tieši tāpēc ir svarīgi veikt instruktāžas un par to pastāstīt, lai cilvēki tam pievērstu uzmanību un nebūtu vieglprātīgi. Atklātas liesmas birojos visbiežāk novērojam svētkos – ir svecītes, eglītes un adventes vainagi – par spīti tam, ka atklātas liesmas šeit nedrīkst izmantot. Bet cilvēki ir cilvēki.”

 

Lai uzturētu pēc iespējas drošāku darba vidi, pats svarīgākais ir darbinieku apmācības – veicot savus ikdienas pienākumus, cilvēki nedomā par to, vai telpa ir droša, tieši tāpēc ir svarīgi, lai zināšanas par to, kā jārīkojas ārkārtas situācijā, būtu tikpat automātiskas kā braukšana ar velosipēdu vai automašīnu. “Tas, ko nedrīkst darīt, lai neizraisītu ugunsgrēku, kā dzēst liesmas ar ugunsdzēšamo aparātu un kā evakuēties no telpas gadījumā, ja atskan trauksme, ir jāzina kā dzejolis, tam ir jābūt jau mūsu zemapziņā. Tāpat kā braucot ar automašīnu, mēs nedomājam, kā pārslēgt ātrumus vai kurš pedālis ir jāspiež,” stāsta BSAFETY vadītājs.

 

Rādīt piemēru ar savu gatavību

 

Vairākas reizes gadā Mūkusalas Biznesa Centrā tiek rīkotas ugunsdrošības apmācības, kurās piedalīties var ikviens MŪKU SALAS iemītnieks, un, kā stāsta Jānis Tropiņš, šādi pasākumi pavisam noteikti stiprina vietas kopienu. “Ugunsdrošības apmācības, kurās sapulcējas cilvēki no vairākiem uzņēmumiem, nav ikdiena – notiek kaut kas interesants un neierasts, tāpēc cilvēki kļūst atvērtāki un noteikti saliedējas,” viņš stāsta. “Tā kā šeit atrodas ļoti daudz savu nozaru līderi, dalība šādās apmācībās parāda piemēru arī pārējiem uzņēmumiem – “ja viņiem tas ir svarīgi, tad arī mūsu uzņēmumam tas ir svarīgi, tāpēc ejam uz apmācībām visi”,” viņš stāsta. 

 

 

 

Pieejas tam, kā labāk pievērst uzmanību ugunsdrošības jautājumiem un būt pilnīgi gataviem jebkādai situācijai, ir dažādas. Ir uzņēmumi, kas deleģē atbildīgās personas, kas rūpējas par to, vai darbinieki dodas uz apmācībām, pārbauda, vai birojā tiek ievērotas visas drošības normas. “Katru gadu novērojam, ka uzņēmumi ugunsdrošībai pievēršas arvien nopietnāk, un tas motivē to darīt arī citiem. Bieži vien tie ir uzņēmumi, kas balstīti ārvalstīs, kur šīs lietas ir atrunātas, bet tas noteikti mudina arī pārējos pievērst uzmanību visām drošības niansēm,” stāsta uzņēmuma vadītājs.

 

 

Viens no veidiem ir regulāri pārrunāt ugunsdrošības jautājumus iknedēļas vai ikmēneša sapulcēs – kurš ir atbildīgs par ugunsdrošību telpās, vai kas jādara nestandarta situācijās. Tāpat pieejamas dažādas tā sauktās “spēļošanas” metodes, kuru gaitā darbiniekiem ir iespējams krāt punktus, atbildot uz jautājumiem par ugunsdrošību, un tamlīdzīgi. “Es ticu, ka cilvēki to visu jau zina. Kad esam savās mājās, mēs esam par visu atbildīgi – mēs zinām, ko darīsim, ja kaut kas notiks. Bet, kad atnākam uz biroju, mēs visi kā kolēģi esam vienlīdzīgi un ir svarīgi saprast, kurš par ko ir atbildīgs,” stāsta Jānis Tropiņš. “Panika iestājas tikai tad, ja cilvēki nav pārliecināti par to, kas jādara. Tāpēc ir svarīgi apmācību procesu atkārtot pēc iespējas biežāk – galu galā, atkārtošana ir zināšanu māte, bet šajā gadījumā tā var glābt dzīvības.”

× Chat with us?