lv
lv
lv
lv

ZEISS BIROJOS visu jūliju apskatāma mākslinieka Jura Zvirbuļa darbu izstāde

ZEISS BIROJOS mākslai ir nozīmīga loma – no 1. jūlija līdz augustam A klases biroju ēkas lobijā būs apskatāma mākslinieka Jura Zvirbuļa darbu izstāde. Šī ir jau trešā vērienīgā izstāde, kas izvietota šā gada sākumā atklātajā ēkā.

 

Līdz šim ZEISS BIROJU lobijā apmeklētājiem bija apskatāmas mākslinieku Arta Butes un KIWIE darbu izstādes – tagad šim mākslinieku sarakstam pievienojas arī akvarelists, gleznotājs, grafiķis, grāmatu ilustrāciju autors Juris Zvirbulis. Jaunā izstāde, kurā apskatāmi darbi, kas radīti laikā no 1999. līdz 2024. gadam, ir īpaša – šis ir mākslinieka 80. gadu jubilejas gads.

 

 

 

  1. gadā Juris Zvirbulis kļuva par pirmo jauno mākslinieku, kas 27. gadu vecumā uzņemts Latvijas Mākslinieku savienībā. Viņa darbi ir iekļauti nozīmīgās mākslas kolekcijās visā pasaulē – Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijā, Tretjakova galerijām, A. Puškina Valsts muzejā, Latvijas Bankas kolekcijām, Nensijas un Nortona Dodžu nonkonformistu mākslas kolekcijā Ņūdžersijas universitātē, kā arī citās privātās kolekcijās.

 

Jura Zvirbuļa daiļradi raksturo neatkārtojama autortehnika akvarelī, gleznās un zīmējumos, un nereti darbos vērojama sirreālisma tematika. Saviem darbiem Juris Zvirbulis iedvesmu gūst no labām grāmatām, dabas, seniem priekšmetiem un sabiedrības vērojumiem – viņš periodiski rada darbu sērijas, kas veltītas kādai konkrētai tēmai – katrai no tām ir stāsts, kas mākslinieku iedvesmojis radīt vairākus darbus. 

 

 

ZEISS BIROJU ēkas lobijā apskatāmajā izstādē iekļauti darbi no divām sērijām – “Medus kastes” un “Miniatūras uz ziloņkaula”. Sērijas “Medus kastes” darbi radīti uz bišu stropu rāmjiem, kas apvilkti ar audeklu vai apsisti ar kartonu. Šo darbu izvietojums ZEISS BIROJOS nav nejaušība – šī ēka simboliski ir uztverama kā liels strops, un, līdzīgi kā bites stropā, ēkas birojos strādā cilvēki, kas rada dažādas vērtības. Arī cikla “Miniatūras uz ziloņkaula” darbi ir uzgleznoti uz neierasta materiāla – 20. gadsimta sākuma “Tresselt” pianīna taustiņiem. Tā kā ziloņkaulu izmantot ir aizliegts jau vairāk nekā 50 gadus, mākslinieks šīm ziloņkaula plāksnītēm ir devis iespēju dzīvot otro dzīvi – nu jau kā mākslas darbiem.

Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar mākslas galeriju un izsoļu namu “Birkenfelds”. Dibināta 1994. gadā, galerija nodarbojas ar vecmeistaru un mūsdienu mākslas izstāžu un izsoļu organizēšanu un mākslas darbu novērtēšanu. 


× Chat with us?