lv
lv
lv
lv

Ko labdarības izsoles uzvarētāji Jānis Lucaus un Agris Bitāns atstās kā vēstījumu Zeiss biroju laika kapsulā?

Ikviens vēlas aiz sevis atstāt kaut ko paliekošu, un uz to ik dienas tiecamies ar saviem vārdiem un darbiem, vienlaikus parūpējoties par to, ka saviem apkārtējiem dodam kaut ko labu. Piedaloties galerijas un izsoļu nama Birkenfelds rīkotajā Ziemassvētku labdarības izsolē šādu iespēja ieguva gan apdrošināšanas sabiedrības “Balcia Insurance” valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus, gan zvērinātu advokātu biroja „Eversheds Sutherland Bitāns” partneris Agris Bitāns, kuri jau 2022. gada 20. janvārī A klases Zeiss biroju ēkas laika kapsulā ievietos savu vēstījumu nākamajām paaudzēm.

 

No vīna kolekcijām un galda spēlēm līdz vēstījumiem nākotnei

 

Galerijas un izsoļu nama Birkenfelds Ziemassvētku labdarības izsole, kas rīkota sadarbībā ar tīklošanas organizāciju BNI Morbergs, norisinājās no 1. līdz 22. decembrim. Visi izsolē saziedotie līdzekļi veltīti mājas izveidei cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem. Šo projektu cenšas īstenot biedrība “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”, un šī projekta mērķis ir nodrošināt, lai jauniem cilvēkiem ar attīstības traucējumiem tikta nodrošināta ne tikai pilnvērtīga aprūpe un dzīvesvieta, bet arī ikdienas aktivitātēs integrētas terapeitiskas metodes. Ziemassvētku labdarības izsoles ietvaros šim projektam saziedoti 13 588 eiro.

 

Izsolē bija iespējams iegādāties visdažādākās lietas – sākot ar vīna kolekcijām un grāmatām, līdz pat galda spēlēm un… vēstījumiem nākamajām paaudzēm. 2022. gada 20. janvārī MŪKU SALAS teritorijā norisināsies svinīgā laika kapsulas ierakšana Zeiss biroju ēkas pamatos, un izsoles uzvarētājiem nu ir iespēja šajā laika kapsulā ielikt kaut ko personisku. Kaut ko, ko pēc vairākiem gadu simteņiem atkal redzēs vien nākotnes rīdzinieki.

 

Solīšana par vēstījuma ievietošanu laika kapsulā ātri vien izvērtās par īstām sacīkstēm starp diviem solītājiem – tobrīd vēl anonīmie solītāji ar numuriem 0517 un 0675 viens otru turpināja pārsolīt vairāku stundu garumā, taču beigu beigās uzvarēja draudzība. Savstarpēji vienojoties, pieņemts lēmums ļaut abiem izsoles uzvarētājiem ne tikai atstāt savu vēstījumu nākotnei, bet arī katram ziedot 2000 eiro labdarībai.

 

Dažādi vēstījumi, dažādas pieejas

 

Izsolei noslēdzoties, solītāji 0517 un 0675 no ciparu virknes pārvērtās par īstiem cilvēkiem – Jāni Lucau un Agri Bitānu, kuri nu aktīvi plāno savus vēstījumus nākotnei, un abu pieeja šim vēstījumam ir ļoti dažāda.

 

 

“Uzņēmuma iekšienē izveidošu konkursu par to, ko vēlētos pateikt mēs kā kolektīvs,” stāsta apdrošināšanas sabiedrības “Balcia Insurance” valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus. “Uzņēmums bezpersoniski neko pavēstīt nevar, un nav nepieciešamības sniegt arī manu personīgo vēstījumu. Interesantāk varētu būt dzirdēt mana kolektīva domas un redzējumu. Protams, ka šāds pasākums ir stipri virtualizēts un netverams, bet lielākais ieguvums būs arī kolektīvam, tas ir tāds neliels prāta treniņš tam, ko šādā reizē gribētos pateikt,” viņš stāsta.

 

“Ir trīs lietas, kuras vēlētos pateikt, ar cerību, ka tad, kad kapsulu atradīs, Rīga būs moderna pilsēta,” stāsta zvērinātu advokātu biroja „Eversheds Sutherland Bitāns” partneris Agris Bitāns. “Tas nozīmē, ka tā būs jauka vieta dzīvošanai un strādāšanai, un būs laba sadarbība ar pārējām Latvijas pilsētām, gan ar visu pasauli. Otrkārt, vēstījumā būs norāde par ekoloģiju, par to, ka ļoti liela nozīme ir domāšanai par nākotni. Šī būs tā iespēja pārbaudīt, vai nākamo paaudžu priekšā šo eksāmenu būsim izturējuši. Par to, cik lielā mērā mums būs izdevies izmainīt savu attieksmi pret planētu, ekoloģiju, un samazināt negatīvo iespaidu uz planētu. Un, treškārt, plāns ir tāds, ka vēstījums būs trīs valodās, ar cerību, ka nākotnes rīdzinieks spēs katru no šiem tekstiem izlasīt un saprast. Tas ir sava veida mājiens un sasaiste ar Latvijas pagātni un tās saknēm,” viņš stāsta.

 

 

Agra Bitāna vēstījums tiks radīts abos latviešu valodas paveidos – literārajā un latgaliešu, gan arī lībiešu valodā. “Ja nākotnes cilvēki to spēs izlasīt un saprast, tad tas nozīmēs, ka viņi ir ne tikai moderni, bet arī atceras savas saknes. Viņiem varbūt būs iespēja dzīvot, lidot kosmosā, uz citām galaktikām, bet vienmēr ir labi atgriezties atpakaļ mājās,” viņš stāsta.

 

Sacensība labdarības vārdā

 

Abi izsoles uzvarētāji atzīst, ka izsoles formāts un abu dalībnieku “cīņa” ir bijusi patiešām interesanta ne tikai vērotājiem no malas, bet arī pašiem, lai gan par sacensībām kā tādām to nosaukt nevar.

“Īstas uzvaras balvas jau šeit nav, tas nav kā dabūt “Snickers” batoniņu un pēc tam to apēst. Šajā gadījumā gan Mūkusalas Biznesa Centrs, gan mēs šajā projektā līdzdarbojāmies, lai būtu nedaudz interesantāks ziedošanas veids, jo ziedojuma summas pēc būtības nav lielas. Ziedojumi uzņēmumos parasti ir nopietni dokumenti valdes sēdēs, kur tiek nopietni izvērtēti ziedojuma saņēmēja mērķi, tiek veiktas pārbaudes. Šī izsole bija veids, kā vērst uzmanību uz to, ka ziedot var arī interesantā veidā. Šoreiz šis bija tāds spēles elements, kur iesaistītie formāli piedalās ar šī ziedojuma palīdzību,” stāsta Jānis Lucaus.

 

“Sāncensība tā nebija, bet jā, kādu brīdi parādījās azarts,” ar smaidu stāsta Agris Bitāns. “Tā kā es pats esmu azartisks cilvēks, tad mani tas viss aizķēra, bet man nebija būt mērķis vienīgajam uzvarētājam. Reizēm ir jābūt arī zaudētājam, bet šoreiz es teiktu, ka uzvarētāji ir veseli četri – bez manis un Jāņa un Mūkusalas Biznesa Centra valdes priekšsēdētājas Ivetas Bahmanes, kura pati bija pārsteigta, ka izvērtās šāda “jezga”, es domāju, ka galvenais uzvarētājs ir “Grupu māja neatkarīgai dzīvei”. Es jūtos ļoti gandarīts, ka tā sanāca, un man bija iespēja piedalīties šajā pasākumā,” viņš stāsta.

 

 

Iztēloties nākamās paaudzes

 

To, kāda izskatīsies nākotnes sabiedrība, kas Zeiss biroju ēkas laika kapsulā ievietotos vēstījumus reiz izlasīs, varam vien iztēloties – šajā kapsulā tiks ievietoti arī bērnu zīmējumi, kas tieši to arī mēģina atainot savos zīmējumos. Bet ko no nākotnes sabiedrības vēlētos redzēt Jānis Lucaus un Agris Bitāns?

 

“Ceru, ka nākotnes sabiedrība būs aizvien labāka un labāka par esošo, jo, raugoties vēsturē, esam izdzīvojuši dažāda veida attīstības fāzes. Šo interesanto uzdevumu – atstāt vēstījumu nākotnei – drīzāk uztveru kā pašattīstības uzdevumu kolektīvā. Noformulēt to, ko, iespējams, kāds nekad neizlasīs, bet, kā jau zinām, skaļi nepateikti vārdi nebūt nenozīmē nepārdomātas un neizdzīvotas domas.” stāsta Jānis Lucaus.

 

“Grūti prognozēt, bet tas, ko es ceru, ka mainīsies stipri ātrāk kā pēc 100 un vairāk gadiem, ir tas, ka mēs uzskatīsim par normālu oficiālā līmenī sazināties vai oficiālām amatpersonām sasveicināties gan latgaliski, gan lībiski, gan tā saucamajā literārajā valodā,” stāsta Agris Bitāns. “Tā ir tikai cieņas izrādīšana zemei, no kurienes mēs nākam, kur mēs dzīvojam, un tas tikai stiprina šo apziņu un sakņu sajūtu. Ar laiku, es ceru, ka daudzi novērtēs, ka tās nav tikai pagājušas lietas, un tās spēj turpināties. Tā ir mūsu bagātība, ko mums vajadzētu turpināt kultivēt.”

 

A klases Zeiss biroju ēkas projekts: 

 

× Chat with us?