lv
lv
lv
lv

Krāšņi un izturīgi: apstādījumu ierīkošana un kopšana MŪKU SALĀ

Nav nekāds noslēpums, ka vasaras Latvijā nav garas, un laiks, kad varam priecēt acis ar ziedošām puķu dobēm un rūpīgi koptiem apstādījumiem, ilgst vien dažus mēnešus. Arī MŪKU SALĀ šis īsais brīdis tiek izmantots pilnvērtīgi, katru gadu cenšoties padarīt teritoriju pēc iespējas ziedošāku un patīkamāku. Par apstādījumu ierīkošanu MŪKU SALĀ un šī procesa galvenajiem pārbaudījumiem pastāsta uzņēmuma Landscape Construction vadītāja Laura Pliča-Stankeviča. 

 

Landscape Construction sevi dēvē par “būvniekiem ar dārznieka iemaņām”, jo uzņēmums galvenokārt nodarbojas ar ainavu būvniecību, un šis process sevī ietver vispirms ainavu konstruēšanu ar ekskavatoru, un tikai tad skaisto virskārtas veidošanu ar apstādījumiem,  augu izvēli un arī kopšanu. Kā stāsta uzņēmuma vadītāja, apstādījumu ierīkošana biznesa centrā no privātmāju dārzu apzaļumošanas atšķiras ar mērogu. “Tāpat arī nebūs divu vienādu privāto dārzu un divu vienādu teritoriju,” stāsta Laura Pliča-Stankeviča. “Jebkura teritorijas un dārza ierīkošana parasti sākas ar ideju, kam seko plāns, ko izstrādā ainavu arhitekti, un tikai tad seko ierīkošana. Man kā teritorijas lietotājai un mūsdienu uzņēmēju aizņemtības vienam no smagākajiem eksemplāriem jāsaka tā – galvenais plānošanas uzdevums vienmēr ir, lai dārzs vai teritorija pēc ierīkošanas kalpotu cilvēkam, nevis otrādi,” viņa stāsta. “Arī MŪKU SALAS vadība to saprot – šeit viss vispirms tiek rūpīgi plānots, un tad izpildīts maksimāli efektīvi – visi apsaimniekošanas soļi tiek pārdomāti ilgtermiņā. Un teritorijas ierīkošana nav palikusi pēdējā vietā,” saka uzņēmuma vadītāja.

 

 

“Parasti apstādījumos tiek iekļauti daudzgadīgie augi, kas veido skaistu zaļu un epizodiski ziedošu pamatu jebkurai teritorijai. Tos izvēlas atbilstoši teritorijas īpatnībām, gaumei un lietotāju vajadzībām. Pēc tam jau šo zaļo pamatu dārznieki var papildināt ar viengadīgajiem krāšņumaugiem, kuru galvenais uzdevums ir ziedēt visu vasaru un priecēt cilvēka acis un sirdi,” par procesu stāsta Laura Pliča-Stankeviča.

 

“Kad Landscape Construction atrada savu mājvietu MŪKU SALĀ, šeit jau tad viss bija skaisti un funkcionāli ierīkots – par to bija parūpējusies ainavu arhitekte Anna Kalniņa un mūsu kolēģi – SIA Ainavists. Mēs, savukārt, ar lielu prieku uzņēmāmies veidot skaistāko daļu – ikgadēju vasaras puķu ierīkošanu puķu podos.”  MŪKU SALĀ augiem puķu podos nav viegla dzīve – lielākoties tieši šīs teritorijas ģeogrāfiskās atrašanās vietas dēļ – ūdens tuvums (MŪKU SALA atrodas starp Daugavu un tās atteku – Kīleveina grāvi), salīdzinoši līdzenais reljefs un ēku izvietojums rada jebkuram latvietim labi pazīstamu parādību – caurvēju, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc MŪKU SALĀ nepieciešams izvēlēties ļoti izturīgus augus, jo īpaši Mūkusalas Biznesa Centra teritorijā izvietotajos puķu podos. “Daudzgadīgos augus katru gadu papildinām ar vasaras puķēm, kas ļoti izteikti zied visu sezonu – šie augi visu savu mūžu atdod vienā vasarā, un tos izvēlamies pēc iespējas krāšņākus un izturīgākus, lai vējā, saulē un lietū tie saglabātos kupli un krāšņi,” stāsta uzņēmuma vadītāja. 

 

 

“Veidojot apstādījumus, vienmēr tiek ņemta gan teritorijas saderība ar augiem, gan apkārtējā vide, un, protams, kopšanas iespējas un īpatnības,” stāsta Landscape Construction vadītāja. “Lai nodrošinātu to, ka augi ilgāk izskatītos labi, kā arī, lai atvieglotu kopšanas procesu, objektos ir ļoti prātīgi ierīkot laistīšanas sistēmu – Mūkusalas Biznesa Centrā tā ir ierīkota vietās, kur tas bija iespējams. Galu galā, laistīšana ir veiksmīgas apstādījumu uzturēšanas viens no svarīgākajiem stūrakmeņiem,” viņa stāsta.

 

Laistīšana nav vienīgie darbi, kurus nepieciešams veikt, lai ziedi izskatītos pēc iespējas krāšņāki un priecētu MŪKU SALAS iemītniekus un apmeklētājus – tikpat svarīga ir arī apstādījumu mēslošana un veco ziedu nogriešana, lai augi visu savu enerģiju varētu atdot vēl ziedošajiem pumpuriem. “MŪKU SALAS teritorijas uzturēšanas darbinieki ar šo darbu tiek galā izcili – mēs šo procesu pieskatām tikai ar vienu aci,” saka Laura Pliča-Stankeviča.

 

 

Tiem, kuri vēlas priecāties par augiem ne tikai ārpus biroja, bet arī darba laikā, vienmēr ir iespēja piemeklēt atbilstošus telpaugus, kas ir jo īpaši piemēroti darba videi. Telpaugi mājās un birojā ne tikai palīdz regulēt gaisa mitruma līmeni, bet arī samazina ogļskābās gāzes daudzumu telpās, kā rezultātā samazinot darbinieku nogurumu, kā arī uzlabojot garastāvokli un produktivitāti. 

 

Šo augu izvēle ir atkarīga gan no gaumes, gan prasmēm parūpēties par augiem – kā stāsta Laura Pliča-Stankeviča, noteikti ir jāņem vērā, ka birojā ne vienmēr kāds atrodas, jo īpaši garāku brīvdienu laikā (piemēram, Ziemassvētkos un Jāņos). “Šādos gadījumos iesaku izvirzīt kādu, kurš būs atbildīgs par istabas augu laistīšanu vai ierīkot dežūras,” viņa stāsta. “Bet vienmēr var sākt ar vienkāršākiem augiem – piemēram, mans mīļākais istabas augs ir līdakaste, jo tā biroju padara zaļāku, ir ļoti gracioza, un nemaz nav prasīga,” iesaka Landscape Construction vadītāja.

× Chat with us?